I am trying to find out how to make telur dadar~ but all the receipe is a bit different,,,, wonder which is nicer~
1.
http://indorecipe.com/recipe.php?recipeid=184
bahan:
1btr telur
1/2sdt garam
1sdm susu cair
1sdt tepung maizena
1sdm margarin untuk menggoreng
cara membuat:
campur semua bahan jadi satu kecuali margarin, kocok sebentar sampai sedikit berbusa.
panaskan margarine, tuang adonan, dan masak kedua sisinya hingga kuning kecoklatan, gulung dan iris tipis.
2.
http://www.housing.uts.edu.au/current/recipes.html
Telur dadar (Shredded egg omelet)
Ingredients:
2 eggs
2 teaspoon cold water
Salt and pepper
2 teaspoon oil for frying
Method:
Beat the egg with 2 teaspoon cold water and salt and pepper. Heat 2 teaspoon of oil in the wok, Pour in the first egg, undisturbed, until set. Remove to a plate. Cut the omelets into strips.
3.
http://resepi.mesra.net/Detailed/709.shtml
Telur Dadar Biasa 7.00
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977
Hits: 1052 Rating: 7.00 Review: 0
Email this Recipe Print this Recipe
Bahan-Bahan:
3-4 biji telur (dipukul)
Garam & lada sulah secukup rasa
1 biji bawang besar (dibelah dua & hiris tipis)
2 batang lada hijau (dihiris menyerong & dibuang bijinya) 1 batang lada merah (dihiris menyerong & dibuang bijinya)
2 camca marjerin/minyak sayur-sayuran
Cara:
Campukan bahan-bahan yang telah dihiris.Simpan 1/3 daripada campuran itu. Masukkan selebihnya ke dalam telur yang telah dipukul.Pijarkan lemak atau minyak di atas api yang kecil.Apabila telah masak. Masukkan campuran telur itu.Sedengkan kualinya biar merebak rata-rata.Apabila hampir masak,taburkan campuran yang telah yang telah disimpan tadi tadi ke atasnya.Biarkan hingga masak. Apabila bahagian bawahnya.telah masak tetapi belum kuning. Balikkan telur dadar itu dengan berhati-hati. Masakkan dengan cara yang sama & angkat dari kuali dengan berhati-hati supaya tidak pecah.Dibelah-belah & dihidangkan dengan segera, Bersama-sama sos jika suka.
Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja
No comments:
Post a Comment